Finnország tökéletes célpont lehet nyáron, a hosszú nappalok idején, vagy ősszel is amikor a táj idilli sárgás-vörösessé változik. A kék vizű tavak, a barna kis skandináv házikók nagyon jól mutatnak olyankor a sárga lombú fákkal körülvéve. Aki  jól bírja a kemény mínuszokat és a hosszú utat, hogy eljusson Rovaniemibe, olyan kalandokban lehet része, mint a kutyaszánozás, igazi finn szaunázás, vagy lékhorgászat. Ráadásul oklevelet is kap arról, hogy átlépte az Északi sarkkört. E mellett a Mikulással is találkozhatunk, ez pedig minden gyerek álma. A sífutásra kiváló a terep és sarki fényre is nagyon jók az esélyeink.

Utazásunk során mi az ország déli részén található városokat látogattuk meg, Ryanairrel repültünk Tampere-be. A reptér családias hangulatú, olyan kicsi, 2-3 gép állt csak bent, maga az épület is aprócska, a 80-as évek hangulatát árasztja.

tampere,pirkkala

Helsinki

Amennyiben Ryanairrel repülünk Tamperébe, úgy a repülőtérről az E12-es utat követve 2-2,5 óra alatt jutunk el Helsinkibe. Finnországi tartózkodás alatt autópálya díjjal nem kell számolni, a finn kb. 700 km hosszú autópálya-hálózat teljes egészében díjmentesen használható. Viszonylag későn szállt le a gépünk, de májusban este tízkor még szinte napsütésben autóztunk a főváros felé.

Uspenski Székesegyház

A Katajanokka félszigeten található Európa legnagyobb ortodox székesegyháza. A vörös tégla épület 1862-1868 között épült Szűz Mária halálának emlékére. A 13 darab 22 karátos arannyal bevont kupolája Krisztust és a 12 apostolt jelképezi.

uspenski cathedral,finland

Érdekesség, hogy 2007. augusztus 16-án rablás történt a székesegyházban. Napközben több száz turista jelenlétében egy üvegvitrinből ellopták a 19. századból származó Szent Miklóst ábrázoló ikont. A 45-25 cm-es néhány kilógramm tömegű ikont Finnországban és külföldön is keresik.

További érdekesség, hogy a finn Academica nevű informatikai szolgáltató 2010-ben adatközpontot telepített az épület alá. A szerverek, tárolók és más berendezések által leadott hő 500 családi ház fűtéséhez elegendő.

A templommal szemben a parton érdemes beülni egy kávéra egy kávézónak kialakított hajón.

Esplanadi park

Nagyon tetszett a városban a sok-sok park, ahova a helyiek szívesen ülnek ki, amint kisüt a nap és a hőmérséklet eléri a 20-22 fokot. Az egyik legszebb az Esplanadi park.

esplanadi_park

A Carl Ludwig Engel által tervezett park eredetileg 1818-ban nyílt meg. 1827-ben az első Helsinkiben tervezett színházi épület az Engel színház épült fel a park egyik sarkában.

A park közepén Johan Ludwig Runeberg, illetve fia Walter Runeberg szobra mellett nyilvános művészeti alkotások találhatók.

A park keleti végén található az 1867-ben nyílt Kappeli étterem. Az étterem előtti szabadtéri színpadon számos élő zenei előadást szerveznek. 

Helsinki székesegyház

A székesegyház Helsinki egyik legismertebb turisztikai látványossága. Évente több, mint 350 000 turistát és vallási rendezvényeken részt vevő látogatót fogad. A templom mai napig rendszeresen használatos az istentiszteletek és különleges események, például esküvői szertartások számára.

Az 1300 ülőhellyel rendelkező neoklasszicista stílusú Helsinki székesegyházat I. Miklós cár építtette 1830-1852 között. Az épület Finnország függetlenségének elnyeréséig, 1917-ig viselte a Szent Miklós templom nevet.

helsinki cathedral,finland

Érdekesség, hogy a Helsinki városképéből kitűnő 83 méter magas zöld főkupolát veszélyesnek tartották az építtetők, így Ernst Lohrmann tervei alapján négy kisebb kupolát is építettek a teher egyenletesebb elosztása céljából. A falak megóvása érdekében további súlycsökkentést alkalmaztak, így a harangokat nem a főkupolába, hanem a bal oldali szárnyba helyezték.

A székesegyház előtti téren áll II. Sándor szobra.

Kauppatori piactér

Nem messze az Esplanadi Parktól és a Helsinki városházától, közvetlenül a kikötő mellett találjuk a Kauppatori piacteret. Helyben készített kézműves termékeket, ajándéktárgyakat és finn ínyencségeket, sült halat is vásárolhatunk az egymást érő bódék egyikéből, miközben a sirályok szemtelenül próbálnak lopni a turisták ebédjéből.

Minden hónap első péntekén rendezik meg itt a klasszikus amerikai autók találkozóját. A hagyomány eredete ismeretlen, viszont jó alkalom minden autókedvelő számára, hogy megcsodálja a ritka járműveket és találkozzon azok tulajdonosaival.

A tér október elején otthont ad az éves balti heringfesztiválnak is. A hering kedvelői ilyenkor a legkülönfélébb füstölt, sült, pácolt, vagy nyers heringből készült ételeket kóstolhatnak.

Sibelius emlékmű

1967-ben átadott nagyon látványos emlékmű Eila Hiltunen alkotása. A több, mint 600 üreges acélcsövet orgonára emlékeztető hullámszerű alakzatban hegesztettek össze. A művész célja Jean Sibelius híres finn zeneszerző zenéjének szimbolizálása volt. Az emlékmű súlya 24 tonna, mérete 8,5 x 10,5 x 6,5 méter

sibelius_monument

Seurasaari sziget és skanzen

Nagy kedvencünk az említett látványosságok mellett a Seurasaari sziget és skanzen volt, melyet egy gyalogoshídon keresztül érhetünk el. A skanzenben régi, főként fából készült házikókat találunk, amelyeket Finnország különböző pontjairól szállítottak a sűrű erdővel borított szigetre.

seurasaari,helsinki,finland

Minden nyáron számos turista látogat Seurasaariba, hogy élvezze a vidéki, békés hangulatot és piknikezzen a vízparton. A látogatók nagy száma ellenére a sziget számos vadon élő állatnak, madaraknak, vörös mókusoknak és mezei nyulaknak ad otthont.

seurasaari2,helsinki,finland

A sziget nyár közepén sok ezer embert vonz, amikor egy kis szigetre épült hatalmas máglyát gyújtanak meg. Ez az ünnepség Finnország nemzeti kulturális örökségének élő része, amely a nosztalgiát hozza előtérbe.

Érdemes a belvárosi sétánk során a Mannerheimintie úton haladni, így a Parlament épületét is láthatjuk.

Porvoo

Helsinkitől 50km-re északkeletre található Finnország második legrégebbi városa, Porvoo. A városka a folyópartján sorakozó kis barna skandináv csónakházairól híres, amiket valaha gabona tárolására használtak, manapság kényelmes lakásként funkcionálnak.

porvoo,finland

Szép a főtere is, hangulatos utcákon sétálhatunk és finom süteményeket ehetünk.

Hanko

Finnország legdélebbi tengerparti nyaraló és kikötővárosa. A környék sajátos mikroklímájának köszönhetően a tenger itt még télen sem fagy be. Legfőbb látványosságai közé tartozik a város közepén álló Víztorony, ahonnan az egész várost és a Balti tenger partvidékét is belátni. A Fürdő-park kicsit az itthoni balatoni hangulatra emlékeztetett az ott álló 20. század fordulóján épült, díszes nyaraló villák miatt.

Említésre méltó továbbá a 19. században épült hankoi templom és városháza.

hanko,finland

Turku

Turku Finnország legrégebbi városa, 1809-1812 között a Finnország fővárosa címet is birtokolta. Legjelentősebb látnivalója a Turkui katedrális, mely alapkövét 1249 körül tették le.

turku,cathedral,finland

A városközpontban érdemes egy sétát tenni és napozni a folyópart menti padokon. Izgalmasabb program befizetni egy hajóútra, mely során elvisznek a környező szigetek közé. A kikötőben több hajóút közül is válogathatunk.

Hämeenlinna

A Hämeenlinna vár a 13. században épült, a pontos dátum azonban ismeretlen. Korábban katonai erődként, börtönként és svéd nemesi otthonként használták 1979 óta múzeum üzemel benne. A vár Dél-Finnország egyik legfontosabb turisztikai látványossága.

Érdemes útba ejteni, ha Tamperebe megyünk, vagy onnan jövünk.

Tampere

A tamperei régióban közel 380.000 ember él, így Helsinki és Espoo után a harmadik legnagyobb finn város. A település jelentős kulturális és gazdasági központ Közép-Finnországban.

Tampere, Finland

A város a Näsijärvi és Pyhäjärvi tavak között fekszik. A tavak között 18 méter a szintkülönbség, így az azokat összekötő vízesés a villamos energia előállításában játszik fő szerepet. Tampere-t ipari történelmi múltja miatt “Finn Manchesternek” is nevezik.

Ne hagyjuk ki a Särkänniemi vidámparkot. A parkban többek között 6 hullámvasút, planetárium, delfinárium, valamint a jellegzetes Näsinneula kilátótorony szolgálja ki a szórakozni vágyók igényeit. A toronyban találhatók Finnország leggyorsabb liftjei, melyek 27 másodperc alatt repítenek 120 méter magasságba.

+1 Finn tóvidék

Finnország ismert nevén “Az ezer tó országa”. Ennél valamivel több, közel 188 ezer tó van az országban. Utunk során bármelyiknél érdemes megállni, sétálni egyet, vagy enni valami finomat. A legtöbb tónál találunk büfét és éttermet is.

Finland lakes

Galéria:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük írja be a hozzászólást!
Kérjük, adja meg a nevét