A Zempléni-hegység hazánk Észak-keleti csücskében található, igazán vadregényes táj. Jó pár napot el lehet itt tölteni bármelyik évszakban. Zemplén a túrázni vágyók paradicsoma, de aki inkább várost nézni szeret, vagy autóval, esetleg biciklivel felderíteni egy adott tájat, annak is megfelelő célpont, nem beszélve a borkedvelőkről.

A térség előnye, hogy viszonylag olcsón találhatunk szállást, vendégházakban, panziókban és annyira vidékies az orszég ezen része, hogy Sárospatakon kívül nem igazán találunk nagyvárost sem.

Bázisnak, szálláskeresésre a Regéc-Mogyoróska-Háromhuta vonalat javaslom, ezek nyugodt, eldugott települések a Zemplén szívében. Óhuta, Középhuta, Újhuta mind picike, hangulatos kis falvak, erdővel körülvéve, rendezett parasztházakkal. Olyan itt, mintha megállt volna az idő.

Mogyoróska

Zempléni várak

Sárospataki, vagy más néven Rákóczi vár

A város legjelentősebb műemléke. A vár 1534-1542 között épült reneszánsz stílusban. 1617-től kb. 30 évig tartó további építkezésre került sor, ennek keretei közt a vár keleti és déli szárnya emeletet kapott és egy új bástya is elkészült. Az 1960-as években a várat teljes egészében renoválták, azóta a környék egyik meghatározó turisztikai látványossága a Rákóczi vár.

A várban található Rákóczi múzeumban számos állandó és időszakos kiállítás tekinthető meg. A múzeum hétfő kivételével minden nap 10-18 óráig tart nyitva. A jegy árak 700 forinttól 4000 forintig érhetők el.

Az aktuális programokhoz látogassatok el a következő linkre:
https://www.rakoczimuzeum.hu/hu/

Tudtátok, hogy a magyar 500 forintos hátán is a sárospataki vár képe látható?

Boldogkő vára

A vár Boldogkőváralja település közvetlen közelében emelkedő Bodókő-hegy vulkanikus eredetű andezittufa tömb tetején áll.

A vár neve (Castrum Boldua) írásos formában először egy 1295 körül kelt oklevélben jelent meg. Az okirat alapján a vár valószínűleg már 1280-ban is állt, azt egyes feltevések szerint maga a Tomaj nemzetségből származó Tyba ispán építtette a tatárjárás utáni kővárépítések időszakában.

boldogkő vára

A kuruc időkben több ostrom ellenére sem sikerült bevenni a várat. 1678-ban a kurucok élére álló Thököly Imre elfoglalta Észak-Magyarországot, majd bevette Boldogkő várát is. Ahmed pasa 1685-ben elfogta Thökölyt majd a Habsburg udvarnak kiszolgáltatva őt békét vásárolt a törökök számára. Az ez után előrenyomuló császári katonaság előtt behódolt a vár védelme, így Boldogkő vára is ütközet nélkül jutott a Habsburgok kezére. A  császári csapatok 1701-ben felrobbantották az öregtornyot, a lakótornyot, illetve a palotát is.

2009-ben 133 millió forint értékű európai uniós támogatással folytatódott a rekonstrukció. Ennek során további védőtetők létesültek, helyreállították a szárazmalmot, az északi védművet és az alsóvár kapuját.

A vár nevezetes a déli torony előtt található sziklanyelv végén elhelyezkedő megfigyelő bástyájáról.

boldogkő vára

A Boldogkői Vár egész évben 9:00-16:00 óra között várja látogatóit.

Téli nyitvatartás 2018.12.01- től:
Csütörtök, péntek, szombat, vasárnap – nyitva
Hétfő, kedd, szerda – zárva

Felnőtt belépő: 1100 Ft
Diák belépő (6-18 éves korig): 700 Ft
Nyugdíjas belépő (60 év felett): 700 Ft

A vár hivatalos weboldala: https://boldogkovara.hu/

Füzéri-vár

Az Aba nemzetség építtette vár Füzér település közelében emelkedő, vulkanikus eredetű hegyen áll. Első íráros emléke 1264-ből származik. Egyike az első magyarországi magánbirtokú kőváraknak.

füzéri vár a felujitás előtt

A Habsburg I. Lipót király elleni Wesselényi-összeesküvés után a várat a császári katonaság felégette és hátrahagyta. Az épület évszázadokon át omladozott, 1992-től kezdődtek a vár renoválási munkái. 2014-től pedig a felsővár felújítása, elpusztult részeinek részleges rekonstrukciója is megtörtént, így ma Magyarország egyik legjobb állapotú középkori vára. Az újjáépítés során az épület fehér színt kapott.

A várhegyen áthalad az Országos Kéktúra útvonala.

Jegyárak Füzér Alsó- és Felső Várába:
Felnőtt: 2000 Ft
Diák: 1500 Ft
Nyugdíjas: 1500 Ft

A nyitvatartási idő a jelenleg is zajló karbantartási munkák miatt módosul, indulás előtt érdemes az alábbi linken tájékozódni:
https://fuzervara.hu/latogatoinknak/nyitva-tartas/

Regéci-vár

A Regéci vár 1300 körül épült. 1686-ban az épületet lerombolták, azóta már csak a romjai állnak.

Regéc vára

A 2010-es évek elején EU támogatásból kiszélesítették a várhoz vezető utat, valamint újjáépült az öregtorony is. Részben visszaépítették a palotaszárny falait is, az elöregedett falépcsőket és feljárókat kicserélték.

Belépő árak:
Felnőtt: 800 Ft
Diák: 600 Ft
Nyugdíjas: 600 Ft

Családi programok

A Sátoraljaújhely melletti Zemplén kalandparkban kanyarog a fák között Magyarország leghosszabb bobpályája a maga 2275 méteres hosszával. A bátrabbak közel 40km/h sebességig engedhetik gyorsulni a bob kocsikat.

Zemplén bobpálya

Magyarország leghosszabb libegője visz fel a Magas-hegy csúcsára, ahol kilátóból nézhetünk körbe. Ezeken kívül található itt játszótér, tanösvény, mászófal, görkori- és jégkori pálya és sípálya is.

Fürdőzni Sárospatakon, kisvasutazni Pálháza és Rostalló közötti 10 km hosszú vonalon lehet.

Kirándulások

A Zemplén egyik legismertebb célpontja a Hejce felől megközelíthető Sólyom-kő, ez a sziklamászók közkedvelt helye is.

A szlovák-magyar határon fekszik a Nagy-Milic. A csúcs fákkal benőtt, így kilátást nem nyújt ill. az országos kéktúra keleti kiindulópontja a Kis-Milic, ahova viszont kilátót is építettek.

Pálháza irányából közelíthetjük meg a tó partjára épült Kőkapu Vadászkastélyt és hotelt. Kedvenc kilátóhelyem a Háromhuta felől megmászható Kerek-kő, vagy a kicsit északabbra található Nagy-Péter-mennykő (709m), ami Rostalló felől is elérhető.

Sárospatak közelében, a 37-es útról lekanyarodva könnyen megtaláljuk a Megyer-hegyi tengerszemet, ahonnan malomköveket bányásztak a 15.században. A tó legnagyobb mélysége 6,5 m. A 70 méter magas sziklafalakkal körülvett tóra több pontból is rálátunk. A parton tűzrakó helyeket is találunk. 

Megyer hegyi tengerszem

Ásványgyűjtők paradicsoma

Aki szeretne ásványokat gyűjteni, a Zemplénben biztosan sikeres lehet. Igaz, pontos utánajárás szükséges, hogy a lelőhelyeket felkutathassuk, ebben több könyv és az internet is segítségünkre lehet. Sajnos az évek alatt ezeket a helyeket kicsit ki is fosztották, de jó pár évvel ezelőtt sikerült találnom Fonyban megkövesedett fatörzseket, Telkibánya környékén viasz-és mézopált, Erdőbénye-Mulatóhegyen a szőlősorok között kalcedont és jáspist, a Fehér-hegyi kőfejtő környékén pedig apró hegykristályokat.

Zemplén borai

Tokajban minden évben több borbarát rendezvényt is tartanak, azonban több kisebb településen például Tállyán vagy Mádon is kóstolhatunk finom borokat. A Megyer-hegyi tengerszemhez vezető úton egy kis tó partján egy kis borászat található, a nevére sajnos már nem emlékszem, csak a finom jégborukra.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük írja be a hozzászólást!
Kérjük, adja meg a nevét