Vajon melyik utazó bakancslistájáról hiányozhat az egyedülálló Comoi-tó, aminek bája már évszázadok óta megigézi a művészeket is. Gioacchino Rossini, Giuseppe Verdi és a francia regényíró Flaubert is ihletet merített ebből a páratlan természeti szépségből. A jelenkor embere pedig a pénzhez, a fényűzéshez, mérhetetlen gazdagsághoz köti a tavat.

Pár éve egy 8 fős társasággal úgy döntöttünk, hogy egy októberi hosszú hétvégét töltünk el a tónál, és ha nem is annak egészét, de tó középső részén és alsó két ágán található főbb városokat, és látványosságokat bejárjuk.

A Comói-tó

Kb. 10.000 évvel ezelőtt egy gleccser faragta szurdokban keletkezett Európa legmélyebb és a kontinens harmadik legynagyobb tava a Comoi-tó. A kb. 145 km2 területű és legmélyebb pontján kb. 410 méter mély, fordított Y alakú tavat az Adda folyó jéghideg vize táplálja. Érdekesség hogy az északi oldalon beömlő víz, kb. 5,5 év elteltével hagyja el a tómedret, annak délkeleti ágánál. A tó délnyugati ága holtág.

Képtalálat a következőre: „como lake map”
A tóparton, ill. a tavat körbeölelő hegyekben számos bizonyítékát találták annak, hogy már az őskorban is éltek itt emberek. Röviddel időszámításunk előtt Julius Caesar parancsára telepesek érkeztek a tóhoz, akik a mai Como város területén alapítottak kolóniát és segítették a mai Svájc és Róma közötti út kiépítését. Como városa a római uralom alatt felvirágzott.

Como a 12. század óta számos külföldi uralkodó család irányítása alá került, ideértve a spanyol és az osztrák királyi dinasztiákat is. 1859-ben végül az Olasz Királyság részévé vált. Hírneve a 20. században tovább nőtt, a térségben rengeted fényűző villa, majd szálloda épült. A villatulajdonosok listáján szerepel George Clooney, Giannni Versace, ill. a Rockefeller család. A tó nem csupán a hírességeket vonzza, 2012-ben több, mint 700.000 turista érkezett a tóhoz, közel 2 millió vendégéjszakát eltöltve itt.

A tavat Milánóból kb. 1 óra autózással érjük el, busszal ill. vonattal is tervezhetünk, ha szeretnénk a tavat bejárni. Több fórumon olvasható, hogy nincs panasz az itteni tömegközlekedésre, nekünk nincs ez irányú tapasztalatunk. Mi a rugalmasabb közlekedés jegyében autót béreltünk az azóta megszűnt Autoclick nevű kölcsönzőtől.

Mielőtt elindulunk nem árt tudnunk a következőket:

A Budapestről induló fapados járatok ugyan úgy tűnnek, hogy Milánóba érkeznek, valójában a Wizzair a malpensai, a Ryanair a bergamoi repülőtéren tesz le minket. Ezt úgy kell elképzelni, mintha a lila légitársaság Budapest helyett Tatabányára, a kék-sárga pedig Hatvanba érkezne. Utunk tervezésénél számoljunk ezzel a Milánóhoz képest 60-60 kilométer differenciával!

A repülőjegy árak az őszi időszakban extrém alacsonyak lehetnek. Kis szerencsével és jó időzítéssel 5 ezer forint alatti személyenkénti árat is kifoghatunk. Ezt az alacsony összeget sajnos ellensúlyozni tudja a Comoi-tó őszi, nem túl barátságos időjárása. A csípős reggel után a nap közbeni hőmérséklet 12-15 fok közé emelkedik, ennél nagyobb problémát az eső és a mozdulni nem akaró köd okozhat. A tó a mi ott töltött négy napunkból majdnem három teljes nap köd alá rejtőzött, az utolsó előtti délután viszont egyik óráról a másikra kitisztult az égbolt, csodás őszi időjárást eredményezve.

Bármiféle sorrend felállítása nélkül álljon itt az általunk meglátogatott helyek listája, ezeket nyugodt szívvel tudjuk mindenkinek ajánlani:

Parco della Rocca Borromea

Kezdjük rögtön egy kakukktojással. Ha Wizzairrel érkezünk Malpensa repülőterére, és úgy döntünk, hogy autót bérlünk, akkor érdemes egy kis kitérőt tenni a Lago Maggiore déli része felé. A Parco della Rocca Borromea Arona közelében helyezkedik el, eredetileg védműként szolgált a tó fölé magasodva.

Az erődítményt több, mind 1000 évvel ezelőtt emelték a tó átellenes oldalán épült Rocca Borromea di Angerával együtt, hogy a Maggiore-tó felől érkező forgalmat felügyelje, míg 800 évvel később Napoleon utasítására lerombolták. Az egykori védvár helyén buja park nőtt, lehetőséget adva az ide látogatóknak, hogy megismerjék a ritka növényfajokat, illetve élvezzék a tóra nyíló gyönyörű kilátást.

Parco della Rocca Borromea

Milánó – a Dóm és környéke

Ha csak pár órát töltünk Milánóban, akkor irány a város szíve, itt találjuk a monumentális Milánói dómot. A Szent István bazilikánál másfélszer hosszabb, 20 méterrel magasabb fehér márvány épület a sevillai katedrális után a második legnagyobb katolikus katedrális a világon. 

Milánó Dóm

Az épület stílusát nagyon nehéz meghatározni, mivel a folyamatos építés és restaurálás hat évszázadon keresztül tartott, így a legkülönbözőbb építészeti stílusok nyomait fedezhetjük fel, kezdve a gótikustól a reneszánszon át egészen a barokkig.
 
A 109 méter magas épület a közeli Dóm térről is igazán impozáns, azonban ha igazán különleges élményre vágyunk, akkor kombinált jegy vásárlásával barangolást is tehetünk a dóm tetején a számos kis torony, szobor és márvány műalkotások között. (Ha lifttel szeretnénk a tetőre feljutni, úgy fejenként 17, a lépcsőt használva fejenként 13 eurót kell fizetnünk). Az aktuális nyitvatartással, programokkal és jegyárakkal kapcsolatos infókért erre a weboldalra látogassunk el.
 
A templomba lépve a látogatókat hatalmas tér fogadja. Szinte elképzelhetetlen, hogy kb. 40.000 ember egyidejű befogadására alkalmas a katedrális.

Milánó Dóm 2

Az 52 darab, egyenként 12 méter átmérőjű tartóoszlopok között sétálva olyan érzésünk támad, mintha egy ősi fenyves hatalmas fái magasodnának fölénk. A folyosó mindkét oldalán számos hatalmas ólomüveg ablakot találunk. Az ablakok legtöbbje eredeti, néhányat a történelem folyamán az eredetire kísértetiesen hasonlító másolatra cseréltek.

Milánó Dóm 4

A dómból kilépve jobbra fordulva folytassuk az utat a Piazza del Duomót a Piazza della Scalaval összekötő Galleria Vittorio Emanuele II utca felé, amelyet Milánó szalonjának is neveznek. Az üvegtetős passzázs alatt szinte az összes méregdrága divatüzlet (Gucci, Louis Vuitton, Prada) boltja is megtalálható. Az 1865 és 1877 között épült két utca találkozásánál acélból és üvegből készült kb. 50 méter magas kupolát alakítottak ki. A kupola a II. Világháború alatt súlyosan megsérült, a helyreállítás a 80-as években fejeződött be.

Galleria Vittorio Emanuele II

Kiérve a Piazza della Scalara, a világ egyik leghíresebb operaháza a La Scala előtt találjuk magunkat. A kívülről eléggé jellegtelen épület belülről nyújt igazán pazar látványt. Vékonyabb pénztárcával rendelkezők múzeumi belépést is válthatnak 9 Euro / fő áron, ha egy híres opera, vagy balett előadást szeretnénk élvezni, akkor egy jegy átlagosan 100-400 Euróval kurtítja meg a házi kasszát.

A La Scalatól pár száz métert érdemes még gyalogolni Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása a Castello Sforzesco felé. A 15. századi épület egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, ma különböző múzeumok kaptak itt helyet.

Castello Sforzesco-1

Corte Ducale

Argegno

Amikor a comói pihenésünket tervezzük, akkor szálláskeresés során szinte biztos, hogy a tó körüli nagyobb városokban (Como, Menaggio, Bellagio és Varenna) kezdődik a keresés. Ha valaki szeretne a zsúfolt városok elől elmenekülni és kisvárosias hangulatot keres, az Argegnoban megtalálja a számítását. Az autentikus kis városban nincs ugyan kifejezett látnivaló, de a hangulatos kis főtér, a csendes éttermek és kávézók, valamint a Pigrába vezető felvonó közelsége vonzó célponttá teszi.

Argegno

A szállásunk a 8 fős Silver Lake Residence volt. A kétszintes apartmanhoz 2 zárt parkolóhely is tartozott, a kilátás az egyik legnagyszerűbb volt eddigi utazásaink során.

Vajon ki ne szeretné, ha a reggeli ébredés után a teraszról ez a látvány fogadná?

Argegno-2

További képek:

Villa Del Balbianello

A festői Villa del Balbianello a Comói-tó nyugati oldalán, Lenno városa melletti félszigeten található. A kicsiny földnyelven már a 13. század óta állt egy ferences kolostor. Az épületet 1785-ben Angelo Maria Durini bíboros vette át, majd 2 évvel később, 1787-ban kezdte a kolostor átépítését annak ma is ismert formájába.

Villa del Balbonello-1 A villa az 1800-as évektől számos művész, politikus és irodalmi alak otthonául szolgált. Többek között itt élt Alessandro Manzoni, aki az olasz romantikus irodalom legismertebb költője volt. 1974-ben az épület Guido Monzino hegymászó tulajdonába került, aki első olaszként jutott fel a Mount Everest csúcsára. 1988-as halála után az ingatlan az azt körbeölelő parkkal egyetemben az Olasz Környezetvédelmi Alap tulajdonába került, mára Olaszország leglátogatottabb villája.

Villa del Balbonello-5

Az épületben található könyvtár több, mint 4000 kötetet tartalmaz. Manzoni könyveiből áll össze az egyik legteljesebb és legértékesebb gyűjtemény a hegymászás és a sarkvidéki expedíciók témakörében. Az itt levő múzeumban a Ming-dinasztia idejében készült kínai porcelán tárgyakat, valamint 18. századi velencei üvegfestmény gyűjteményt is megtekinthetünk.

A barokk villakert igazi gyöngyszem, amelyből lélegzetelállító kilátás nyílik a Comói tóra és a környező hegyekre.

Villa del Balbonello-2

Villa del Balbonello-3

Villa del Balbonello-4

A filmeket kedvelőknek is ismerős lehet a helyszín, hiszen a villában és annak kertjében számos jelenetet forgattak, többek között az Itália csókja, vagy a James Bond – Casino Royale című filmekben is megjelenik. Mindezek mellett Anakin Skywalker és Amidala hercegnő házassága a villában zajlik a George Lucas rendezte Star Wars II. – A klónok támadása epizódban.

A villa kb. 30 perc sétával, egy folyamatosan emelkedő úton közelíthető meg a félsziget tövében lévő parkolóból indulva.

Nyitvatartási idő:
Március-November között hétfő és szerda kivételével 10:00-18:00 között, 
Novembertől Márciusig hétfő és szerda kivételével 10:00-17:00 között.

Árak:
Villakert felnőtt belépő: 10 Euro / fő
Villakert gyermek belépő (6-18 év között): 5 Euro / fő
A villa előre megbeszélt időpontokban maximum 15 fős társaságoknak, vezetett túra keretei közt látogatható.

Varenna

Az alig 800 fős Varenna az egyik legszebb kisváros a Comói-tó keleti partján. A turisták még nem rohamozták meg tömegesen ezt az idilli helyet, így ideális célpont, ha szeretnénk egy festői sétát tenni a tóparton.

Varenna-5

Amennyiben a tó nyugati oldaláról indulunk, akkor válasszuk a Menaggioból induló kompot, amely közvetlenül Varennában tesz le minket. A 30-60 percenként járó komp esetén autónként sofőrt beleértve 10.90 Euró, minden plusz utasként 4.60 Euró költséggel kalkuláljunk!

Autónkat a Villa Monasteroval szembeni fedett Parcheggio Multipiano parkolóházban hagyhatjuk. A parkolóból induljunk a Piazza San Giorgo tér felé, ahol Varenna két történelmi emléke található. A tér felső részén épült a Szent György templom (Chiesa di San Giorgio), amit a magas harangtornyáról ismerhetünk meg. A templomba betérve ősi freskókat nézhetünk meg.

Varenna-2

A part irányába sétálva haladunk el a kevésbé feltűnő San Giovanni Battista templom mellett. A 14. századi gótikus templom, amely 15. ill. 16. századi festményeket rejt, a padlózat teljes egészében helyi márványból készült. A térről továbbhaladva bármelyik kis macskaköves sikátort választhatjuk, utunk biztosan a Largo Enzo Venini utcára vezet, aminek a kikötő felé eső részét Szerelmesek sétányának is nevezik. A víz fölé nyúló párszáz méteres gyaloghídról csodálhatjuk meg a tavat, a hegyeket és a sziklafal lábánál ülő kis színes házakat.

A közelben található a Riva Grande, Varenna bájos kis tóparti sétánya, ahol számos bár és kávézó található.

Varenna-3

A kisvárosban számos fényűző villa is található, némelyikhez impozáns kert is tartozik. Ezek közül a legismertebb a Villa Monastero, amely egykor kolostorként funkcionált. A kert térképét itt találjátok. A nyitvatartási időkről és árakról ezen a linken tájékozódhattok.

Varenna-1

Bellano

Varennától alig 5km-re északra található Bellano városkája, amely ismert kulturális központ. A minden év augusztusában rendezett operafesztivál nézők ezreit vonzza. A fesztivál mellett sok kortárs műkedvelő is megfordul a környéken, akik az Andrea Vitali Andrea műveit ihlető tájban szeretnének gyönyörködni.

Bellano-4

A mi célunk a lakott területen belül található Orrido di Bellano szurdok és vízesés volt. Ezt a természetes látványosságot az évezredek során a Pioverna folyó sebes vize alakította ki, különböző mélyedéseket és barlangokat formálva a sziklákba.

Bellano-1

Bellano-2

A szurdok novembertől márciusig hétvégente, ezen időszakon kívül naponta nyitva van. A belépőért 4 Eurót kérnek. Az aktuális információkért erre az oldalra érdemes ellátogatni.

Pár lépésre a szurdoktól található a fekete-fehér gótikus homlokzatú, 1348-ban épült Chiesa dei Santi Nazaro e Celso plébániatemplom. Belső részén gyönyörű freskók, fafaragások és gazdag márványkeresztelő található. A templomba a belépés díjtalan.

Bellano-3

Bellagio

Bellagio városa központi helyen fekszik, ott, ahol a tó délkelet és délnyugat felé két ágra osztódik. Szépsége vetekszik az Amalfi part és Liguria városainak szépségével. A bájossága és a központi fekvése miatt megkapta a “Tó gyöngye” nevet. Kompkikötője révén rengeteg utazó fordul meg a városban.  

Bellagio-1

Sétánkat a kikötőnél érdemes kezdeni, majd a part menti sétányon (Via Roma) haladni tovább észak felé. Az virágos utca mentén egymást érik a kávézók és üzletek, valamint a kis színes házak. Pár perc után érjük el Bellagio egyik nevezetes kertjét és a kertben álló épületet a Villa Serbelloni-t. A kertbe sajnos egyénileg nem lehetséges a belépés, a vezetett túrákra jogosító jegyeket a helyi turisztikai irodából lehet beszerezni.

A város legészakibb részén található Parchetto della Punta parkból kitűnő a rálátás a tavat körbeölelő hegyekre.

Bellagio-2

Como

A város kétségtelenül leglátványosabb épülete a Comoi székesegyház. A Szűz Mária oltalmába ajánlott gótikus épületet a 14. században kezdték építeni, a kivitelezés közel 400 évig tartott. A homlokzaton rengeteg, kőből készült díszítés és szobor kapott helyet, a tetejét számos kis dekoratív torony díszíti. A belső tér pazarul díszített, több, arany műalkotást találunk itt.

Como-1

A Piazza del Duomo-tól hangulatos kis utcácskákon és tereken át sétálhatunk a kikötő felé.

Como-2

A kikötő egyik mólójának végén egy érdekes absztrakt művet találunk. A 16 méter magas Life Electric nevű kortárs mű Alessandro Volta előtt állít tiszteletet.

Como-3

Aki Como városát a felette emelkedő hegyről szeretné élvezni, annak a helyi, Brunate-ba vezető siklót ajánljuk.

Pigra

Az Argegnoból Pigrába induló felvonó a Comói-tó egyik legérdekesebb látványossága, egyben az egyik legmeredekebb Európában. Az 1971-ben megnyílt felvonó mindössze 5 perc alatt emelkedik 650 métert és éri el Pigrát, ahonnan csodás kilátás nyílik Argegno városára és a Comoi-tóra. A felvonó két, egyenként 12 fős kabinja nem csupán turisztikai vonzerővel hat, hanem a pigrai helyi lakosok is napi rendszerességgel használják a kissé kieső városka és a tópart között.

Pigra-2

Pigrába érve meglátogathatjuk a 16. században épült Santa Margherita plébániatemplomot, a San Rocco oratóriumot, vagy az 1877-ben alapított helyi munkásszövetség székhelyét, az Al Cason palotát, amely a város központja volt, a földszinten a tejüzem, az első emeleten a színház előcsarnoka, a második emeleten az óvoda, az iskola és a város levéltára kapott helyet.

A Pigra ideális kiindulópont a Galbiga-hegyre, az Alpe di Colonnoba, vagy a Telleroba való kirándulásokhoz is.

Pigra-3Pigra-1A gyönyőrű táj, a fényűző parkok és villák, az autentikus hangulat mind-mind egyedivé teszi Lombardia ezen részét. Az itt töltött szűk négy nap után, mindannyian úgy gondoltuk, hogy a Comói-tó megadta nekünk mindazt, amiért ide érkeztünk, még akkor is ha elmaradt a kávézás George Clooneyval.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük írja be a hozzászólást!
Kérjük, adja meg a nevét