Isztambul Európa szélén található, a keleti és a nyugati világ találkozásánál. Tökéletes célpont lehet mindazoknak, akik szeretnének a keleti világgal és kultúrával megismerkedni. Mivel korábban leginkább Nyugat-Európában utaztunk, így idejét láttuk ellátogatni egy újfajta élményeket adó helyre. India, vagy a Közel-keleti arab világ elsőre túl nagy falat lett volna, ezért a választásunk a török nagyvárosra esett.

A két kontinens összekapcsolásával a mindig nyüzsgő, 14 millió lakosú város a különböző kulturális, építészeti és gasztronómiai stílusok egyvelegével folyamatosan éberen tartja szinte az összes érzékszervünket. Ha szeretnénk mégis kilépni ebből a nyüzsgő légkörből, akkor rengeteg kis kert, teaház, vagy mecset közül válogathatunk, ahol megpihenhetünk.

Elöljáróban 5 érdekesség a városról:

 1. Isztambul (az ősi Bizánc) Rómához hasonlóan hét dombra épült, készüljünk fel, hogy sétánk mindig valamiféle kis dombra fölfelé, vagy éppen onnan lefelé fog vezetni.
 2. Isztambul az egyetlen város a világon, ami az európai és ázsiai kontinens határán fekszik.
 3. Isztambul a világ egyik legnagyobb városa. Közel 14 milliós lakosságával Európa legnagyobb metropolisza, több embernek ad otthont, mint 177 ország a világon.
 4. Az Ahmet Szultán Mecset (Kék Mecset) az egyetlen Isztambulban, amely a maximális számú, 6 db minarettel rendelkezik.
 5. A Nagy Bazár a legnagyobb fedett piac a világon, a maga közel 3000 üzletével.

Mi 2015-ben látogattunk el Isztambulba, akkor még a Wizzair járatával. Mivel számos menetrendi változás történt, így már sem a Wizzair sem a Ryanair nem repüli közvetlenül a török várost, jelenleg az átszállás nélküli utazást a Pegasus légitársaság biztosítja. Róluk nincs személyes tapasztalatunk. Az elmúlt négy évben a belépő- és szállás árak változhattak. 

A Konzuli szolgálat weboldala alapján, továbbra sem szükséges vízum igénylése, érvényes útlevelünkkel 90 napot tartózkodhatunk Törökországban.

A 2015-ös útitervünk:

1. nap

A Wizzair járata a kora délutáni órákban szállt le az ázsiai oldalon található Sabiha Gökçen nemzetközi repülőtéren. A repülőtérről Isztambulba a HAVABÜS repülőtéri járatával jutottunk be. A busz fél óránként indul, az erős forgalomnak köszönhetően szűk 1,5 óra alatt értük el a végállomást.

A városba vezető út, főleg a Nyugat-Európához szokott szem számára már számos érdekességet tartogatott.

Nyugat és kelet találkozása:

Kelet-nyugat találkozása

Az isztambuli kötöttpályás Metrobus a sajátos duplacsuklós járműveivel:

Isztambul Metrobus

Ekkoriban a végállomásnál lévő Taksim tér közelében hatalmas építkezés zajlott, a körülöttünk lévő épületek mintha egy világháborús film díszletét alkották volna.

Végállomás a Taksim tér közelében

Taksim tér

A Taksim tér Isztambul legfontosabb központja. A tér egyfajta központként szolgál, ide bárhonnan, vagy innen bármerre könnyen el lehet jutni busszal, metróval, vagy akár gyalogosan is. A helyi lakosság számára itt kezdődik a város, így akár a belváros szélének is lehet tekinteni. A hatalmas tér közepén egy függetlenségi szobor áll, valamint innen indul Isztambul történelmi villamosvonala is az Istiklal sugárúton át. 

Isztambul villamos a Taksim téren

Istiklal sugárút (Istiklal Caddesi)

A folyamatosan nyüzsgő bevásárlóutca érdekesen ötvözi a modern márkák üzleteit a kisebb-nagyobb zsinagógákkal és konzulátusi épületekkel. A híres Halbazár (Balık Pazarı) és a Virágos udvar (Çiçek Pasajı) is a sugárút mentén található.

Istiklal sugárút

Az utca sajnos nem csak az épületeiről híres, látogatásunk után bő egy évvel tragikus hír taglózta le a világot, miszerint egy öngyilkos merénylő robbantott a sugárúton, több ember halálát okozva tettével. 

Galata híd

Karaköy és Eminönü városrészeket köti össze az Aranyszarv-öblöt átívelő Galata híd. 1502-ben született meg a híd megépítésének ötlete. A szultán Leonardo da Vincit, majd Michelangelot kérte fel a híd megtervezésére, viszont az elkészült tervek nem feletek meg számára, így a híd megépítése a 19. században valósult csupán meg. A jelenleg is álló, sorrendben ötödik Galata hidat 1994-ben adták át, szinte minden ide érkező turista áthalad rajta, miközben útja a modern városrészből az óváros felé vezet.

A híd alsó részén halpiac és haléttermek sorakoznak, a híd felső részén szinte lépni sem lehet az egymást érő horgászoktól, akik a napi adagot próbálják az öbölből kifogni.

Galata híd

A Galata hídon átérve Eminönü városrészbe értünk, ami Isztambul óvárosi része, egyben a legfőbb turisztikai célpont. A környéken folyamatos a zaj, a hajókürtök hangjához folyamatosan keveredik a taxik dudálása, az építkezések hangja és a sirályok kellemetlen visító hangja.

Emlékszem, a szállás felé az omladozó épületek között az egyre szűkülő utcákon sétálva többször megfordult a fejünkben vajon biztonságos környéken járunk-e. Turistaként, hátizsákkal a hátunkon, fényképezővel a vállunkon nagyon kilógtunk a sokszor furcsa arcú helyi lakosok sorából, akik sok esetben kiabálva rohangáltak fel-alá az utcán. Biztos vagyok benne, hogy aki először lép keleti világba, pláne egy zsúfolt nagyvárosba, hozzánk hasonlóan elgondolkodik, hogy vajon tőlünk akarnak valamit az itt élők, vagy egyszerűen így törnek maguknak utat az embertömegen át.

Nekünk megszokást igényelt ez a mentalitás, de rövid idő múlva egyértelművé vált, hogy mindenkinek megvan a saját dolga, árut szállít a kisboltjába, vagy éppen az utcára pakolja ki az eladó portékáját, legyen ő használt kés árus, cipőtisztító, telefontöltő kereskedő, igazolvány fóliázó, borbély, hentes, dió-, vagy savanyúság árus, senki nem törődik két odalátogató idegennel.

Eminönü, Isztambul

Szállás: Herton hotel

A hotelt nehezen találtuk meg, sem kitáblázva, sem egyéb módon megjelölve nem volt, hogy egy garázskapunak tűnő bejárat mögött bújik meg a szállásunk. A vendéglátó fiatal srác végtelenül kedves volt, frissen facsart narancslével várt, nagyon készségesen elmondott minden tudnivalót. Biztosra szerettem volna menni, így rákérdeztem a környék biztonságára. Elmosolyodva megjegyezte, hogy meglepődött volna, ha nem ezt kérdezem elsőre, majd megnyugtatott, hogy semmi aggodalomra nincs okunk. Emellett felhívta a figyelmünket, hogy eszünkbe se jusson a csapból folyó vízből inni, cserébe a hotel bejáratánál, az utcán lévő hűtő az övé, korlátlanul vehetünk a benne lévő palackozott vízből.

A hotel kívülről (a kép jobb oldalán látható garázskapu és a felette lévő fával borított felső szint lenne az):

Herton Hotel

És belülről (ami meglepően kényelmesnek bizonyult a külsőségek után):

Herton hotel

2. nap

Másnap gyalog terveztük az óváros bejárását. Egyrészt minden, amit látni szerettünk volna gyalogszerrel is megközelíthető volt, másrészt Isztambulban kaotikus a közlekedés. A forgalmi sávokat és jelzőlámpákat nagyon sok esetben figyelmen kívül hagyják, illetve az út nem csupán az autósoké, a gyalogosok ugyanúgy használják azt, szinte folyamatosan dugót okozva ezzel. Ha van bármi más opciónk, akkor kerüljük el az autóbérlést!

Isztambul közlekedés

Az egyiptomi fűszerbazár (Mısır Çarşısı)

A Yeni Dzsámi felé vezető úton a Galata hídtól egy kőhajításnyira található Isztambul egyik legrégebbi bazárja, amin mi is keresztül sétáltunk. A piacon főleg fűszereket és édességet árusító üzleteket találunk, amik mellett nemrég nyitottak meg az ajándéktárgyakat és egyéb keleti csecsebecséket kínáló boltok is. A rengeteg keleti fűszertől igazi szín-, és illatkavalkád lengte körbe a bazár utcáit.

Fűszerbazár, Isztambul

Yeni Dzsámi (Yeni Camii)

Az egyiptomi bazár tőszomszédságában áll a város egyik fő látványossága az 1660-as években épült Yeni Dzsámi, vagy más néven Új Mecset. A 36 méter magas, monumentális épület 66 kupolával és két minarettel rendelkezik.

Yeni Camii,Isztambul

Korábban soha nem jártunk minaretben, így volt néhány szabály és érdekesség, ami számunkra újdonság volt, legyetek Ti is felkészülve ezekre:

 • Cipőben a belépés tilos! Általában két opciónk van a levetett cipők tárolására, feltehetjük a bejáratnál lévő polcra, vagy vigyünk magunkkal szatyrot, amiben magunknál tarthatjuk őket. Mivel mi februárban voltunk, ezért a bakancsok ki-be fűzögetése minden dzsámi látogatáskor elég macerás. Ha az időjárás engedi, készüljetek könnyű lábbelivel. A hívők nem csak a cipőjüket veszik le, de a lábukat meg is mossák a mecsetek oldalában található kutaknál.
 • Figyeljünk az öltözetünkre! A hosszú ujjú felső, és hosszú nadrág viselete nyáron is szükséges, nőknél pedig még a hajat is el kell takarni.
 • A mecsetek vallástól függetlenül mindenki számára nyitva állnak, viszont imaidőben ne tartózkodjunk a mecsetben. A hajnali, déli, majd napnyugtai imákat leszámítva bármikor látogatható a dzsámi. A bejárat általában vastag zöld anyaggal van takarva, ez a kóbor állatokat, az esőt és a szelet hivatott kint tartani.
 • Fényképezni szabad a dzsámiban, viszont imádkozó embert fotózni nem illik.

Az Új Mecset után a közeli Topkapi Palota felé vettük az irányt

Topkapi Palota (Topkapı Sarayı)

A palota, mely 1466-tól 1478-ig épült, a 16. századtól a 19. századig volt az Oszmán birodalom központja. Eredetileg pár száz ember élt a falakon belül, de az évszázadok során a lakosok száma kb. 5000-re emelkedett, ami fesztiválok idején a 10000-et is elérhette, ezzel kiérdemelve a “világ legnagyobb városa a városban” címet.

A palotát 1924-ben, a Török Köztársaság kikiáltása után múzeummá alakították.

Topkapi palotaA szűk bejáraton átlépve egy tágas udvaron találjuk magunkat, ez egyike a palota négy udvarának.

A palota 400 éves történelme során az éppen uralkodó szultán saját elképzelései szerint bővítette az udvarokat és épületeket, így végül a palota területén labirintusszerű épületegyüttesek, belső udvarok és az azokat védő falak alakultak ki. Az udvarra a belépés ingyenes.

A palotán belül nem hagyhattuk ki a Hárem meglátogatását. A zárt ajtók mögé külön belépőjegy megvásárlásával léphettünk be, így az udvaron sétálgató tömeghez képest sokkal kevesebben voltak kíváncsiak arra, hogyan is élt a szultán felesége és ágyasai. A fényűző élet árnyoldala volt, hogy a kurtizánokat sokszor akaratuk ellenére vitték a palotába, amit soha többet nem hagyhattak el, a hátralévő életüket a falakon belül kellett leélniük.

Topkapi palota Hárem

Topkapi palota Hárem

Hagia Szophia (Ayasofya)

A Topkapi palotától pár száz métert kellett sétálni, hogy elérjük a hatalmas, 1500 éves egyben az egyik legismertebb mecsetet a Hagia Sophiát. A mecset a világ negyedik legnagyobb vallási építménye.

Hagia Sophia, Isztambul

Az épület ma múzeumként üzemel, így belépőjegyet kell vennünk. A belépő ára jelenleg 60 török líra. A kívülről szinte díszítetlen mecset belső terei szinten minden fényűző pompát és burkolati elemet felvonultat. A padlót fehér és szürke erezetű zöld márvány, a falakat  zöld és vörös márvány borítja. A falakon továbbá történelmi jelentőségű arany mozaikok találhatók.

Mozaik, Hagia Sophia

A nézelődést sajnos zavarta a nagy tömeg, illetve a 2014 óta tartó felújításkor felállított állványzat. A díszes belső tér és a lélegzetelállító belső tér ellenére nekünk kevésbé nyújtott maradandó élményt, mint a Kék Mecset, vagy a Szulejmán Mecset.

Hagia Sophia, Isztambul

Ahmed Szultán Mecsetje (Sultan Ahmet Camii)

A Hagia Szophiával szemben találjuk Isztambul központi mecsetét az Ahmed Szultán Mecsetet, ismertebb nevén Kék Mecsetet, ami a nevét a belső falakat borító kék színű csempékről kapta.

Az építkezés 1609-ben indult, I. Ahmed szultán utasítására. Érdekesség, hogy a dzsámi hat darab, maximális számú minarettel rendelkezik, így az építkezés sok kritikát kapott, mondván a mekkai mecsetnek is ugyanennyi minaretje van, lehetetlen, hogy a világon máshol is legyen egy mekkaival egyenértékű mecset. A kritikák lecsendesítésére a szultán pénzt adományozott a mekkai mecset hetedik minaretjének megépítéséhez, így a Kék Mecset is megtarthatta mind a hat minaretjét.

Kék Mecset, Isztambul

A belső tér a kb. 200 ablaknak köszönhetően sokkal világosabb, mint a Hagia Szophiában, a padlót vastag szőnyeg borítja. Itt is a szőnyeg tisztán tartása érdekében belépés előtt vegyük le a cipőnket!

A nőknek külön imádkozóhelyet különítettek el a mecset bejáratánál.

Kék Mecset, Isztambul

Kék Mecset, Isztambul

Kék Mecset, Isztambul

Elsüllyedt Palota (Yerebatan Sarayı) 

A Hagia Szophia és a Kék Mecset közvetlen szomszédságában található az Elsüllyedt Palota, más néven Basilica Ciszterna, amely nem más, mint egy hatalmas földalatti víztározó. A közel 80000 köbméter vizet befogadni képes hely bejárata az utcáról szinte teljesen észrevehetetlen, könnyen elsétálhat mellette bárki, aki nem kifejezetten ezt a helyet keresi.

A víztározó közel 1000 évig biztosította Isztambul lakosságának a biztonságos ivóvíz készletet, a háborúk során mivel az ellenség számára hozzáférhetetlen volt a tározó, így nem tudta az abban raktározott vizet megmérgezni.

A közel 150 méter hosszú és 50 méter széles ciszternát 336 márványból készült oszlop tartja, a közöttük futó fapallón járhatjuk be a termet. A föld alatti építménynek sajátos hangulatot adnak a halvány fénnyel megvilágított oszlopok és az egész teremben hallható sejtelmes zene.

Basilica Ciszterna

Nem sokkal az utazásunk előtt olvastam Dan Brown – Inferno c. könyvét, amelynek drámai zárójelenete itt, a ciszternában játszódik. Mivel az egész könyv nagyon magával ragadt, ezért abban biztos voltam, hogy isztambuli látogatásunkkor nem maradhat ki a víztározó meglátogatása. Mint ahogy a könyvben, úgy ebben a különleges építményben sem csalódtam végül.

Nagy Bazár (Kapalıçarşı)

Ha bárkit megkérdeznénk, hogy mondjon ismert helyet Isztambulban, biztosra veszem, hogy a mecsetek mellett a Nagy Bazárt említené. Nincs olyan Isztambulban forgatott film, vagy itt játszódó irodalmi mű, ami ne szőné bele a történetbe a világ legnagyobb fedett piacterét.

Nagy Bazár, Isztambul

A Nagy Bazár a 15. században, két raktárépületből nőtte ki magát, jelenleg közel 60 utca és 3000 bolt szolgálja ki a napi akár 400 ezer látogatót. Az utcácskák már már labirintusszerűek, ha nem figyelünk könnyen eltévedhetünk a forgatagban. A piac területén jól elkülönülnek a különböző portékákat árusító kis boltok. Mindegy, hogy szőnyeget, kárpitot, arany-, netán ezüst ékszert szeretnénk vásárolni, alkudni ugyanúgy kötelező, mint a bőr, vagy az apró ajándéktárgyakat árusító üzletekben.

Mielőtt elértük volna a Nagy Bazárt, megegyeztünk, hogy nem engedünk a kísértésnek, nem állunk meg még nézelődni sem, hiszen egyrészt semmire nem volt égető szükségünk, másrészt az alkudozás sem az erősségünk, és nem szerettük volna magunkat a sokat emlegetett helyzetben találni, mikor fogalmunk sincs hogyan, de már török teát szorongatunk az egyik kezünkben, selyemportékát a másikban, miközben megállás nélkül akasztgatják ránk a különböző aranyékszereket és addig nem szabadulunk, míg valamit meg nem vettünk.

Szerettünk volna azonban részt venni a forgatagban, megtapasztalni egy igazi keleti piac hangulatát melyet élénk színek és egzotikus illatok itatnak át. Végül sikerült az eredeti tervünkhöz tartani magunkat, innentől szavak helyett beszéljenek a képek:

3. nap

Szulejmán Mecset (Süleymaniye Camii)

A harmadik napot ismételten egy mecset látogatással kezdtük, a pár utcányira levő Szulejmán Mecset volt ezúttal a célpont. A szállásunkról kilépve a délnyugat irányban lévő dombtető felé vettük az irányt. A séta útvonala nagyon szegénynek tűnő, romos utcákon vezetett keresztül. Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, hogy ne ítéljen csupán a következő képek alapján, mint ahogy egész Isztambulban tartózkodásunk során, most sem ért semmiféle atrocitás, még egy rossz tekintet sem vetült ránk.

Az út elején még csak egy-egy romos házat láttunk éles kontrasztot adva az utcán parkoló autókkal szemben.

Út a Szulejmán Mecsethez

Ahogy a zegzugos kis utcákon egyre beljebb kerültünk a kerület közepe felé, úgy nőtt tovább a szegénység és romlott a környék állapota.

Út a Szulejmán Mecsethez

Út a Szulejmán Mecsethez

Út a Szulejmán Mecsethez

A mecset alatti utcában egyik méterről a másikra változott vissza a környék. Gondozott zöldterületekkel és szépen térkövezett járdával találkoztunk. Az igazán egyedi tetőterasszal rendelkező Sultan Cafe-ba nem tettünk látogatást.

Sultan Cafe

A Szulejmán Mecset a másik legnagyobb mecset Isztambulban. Egy teljes komplexum veszi körül a főépületet, kórházat, iskolát és török fürdőt is találunk itt. 1660-ban tűzvész, a Második világháború idején egy robbanás tett komoly károkat a dzsámiban.

Szulejmán mecset

Szulejmán mecset

Szulejmán mecset

A mecset kertjében érdemes kicsit elidőzni az Aranyszarv-öbölre néző szép kilátás miatt.

Szulejmán mecset

Boszporusz túra

A Galata híd lábánál lévő Eminönü kikötőben egymást érik a legkülönfélébb vízi járművek, amelyek napi számos érdeklődőt szállítanak a hosszabb-rövidebb Boszporusz túrákra.

Alapvetően 3 féle opciónk van az utazásra:

 1. Magántúra szervezőkön keresztül. Ez inkább a nagyobb társaságok, vagy a különleges igényekkel rendelkezők kiváltsága. Legyen az akár naplementében való hajózás, akár lánykérés, utazás a Fekete-Tengerre, minden alkalomra található egy bérelhető hajó. Az árazás is ennek megfelelő, sok száz Eurót is elkérhetnek egy alkalomért. Biztosan kitaláljátok, nem ezt választottuk.
 2. Elfogadjuk a kikötőben kb. félpercenként ránk törő, a saját hajóját felajánló “hajóskapitány” ajánlatát, aki majd személyes kísérőnk lesz az út során. Feltételezem az útvonal és az árazás is egyedi alkudozást kíván, mint ahogy azt említettem, sem alkudozós típusok nem vagyunk, sem bizalmunk nem volt az efféle szervezésben, így tehát ezt az opciót is elvetettük.
 3. A mi választásunk a Şehir Hatları cég egyik hajójára esett. Ők kifejezetten Boszporusz túrákat szerveznek, standokkal, korrekt jegyárusítással a kikötőben. Jelenleg egy hosszabb, 6 órás utazást szerveznek ebéddel és távolabbi szigetek meglátogatásával egybekötve, illetve egy rövidebb 2 órás utat. Mi az utóbbira fizettünk fejenként 12 lírát.

Boszporusz túra

A hajóút során a Galata kikötőből indulva északra haladva az európai oldal mentén Istinye kikötőjéig, majd onnan vissza az ázsiai oldal mentén hajóztunk. A hajóról nem szálltunk le, a Boszporusz híd alatt áthajózás ill. a partmenti villák fotózása is kellemes élményt adott.

Galata torony (Galata Kulesi)

Isztambul Beyoğlu kerületében a Galata hídtól nem messze magasodik a fantasztikus körpanorámát nyújtó Galata torony. A legelső torony 520-ban épült, eredeti célja az Aranyszarv-öböl és a város védelme volt. A maga 67 méteres magasságával a legmagasabb építménynek számított az akkori időben. Az évszázadok során többször újjáépítették, 1965-től látogatható újra a ma is látható formájában. 

Galata torony, Isztambul

Mi aznap a kék órát céloztuk meg a torony tetején található kilátóba feljutásra, bízva abban, hogy szuper képeket tudunk föntről készíteni. Az állványt és a többi fotós felszerelést a vállamra kaptam, irány a torony…

A kieszelt tervbe csúszott azonban néhány hiba:

 1. Mivel fő látványosságról van szó, ezért a bejáratnál szinte mindig hosszú sor kígyózik. Mindenki tervezzen hosszú várakozási idővel, érdemes rugalmasan időzíteni a toronylátogatás utánra tervezett programokat. Nekünk félő volt, hogy lemaradunk a kék óráról, így a szép képekről is. 
 2. Miután kiálltuk a sort, a pénztárnál közölték, hogy fejenként 25 líra ellenében mi ugyan felmehetünk, viszont a nagyobb táskákat, ill. fényképező állványt nem vihetjük magunkkal, ők nagyon szívesen megőrzik, míg vissza nem jövünk.

Pozitívum, hogy a toronyban lift üzemel, kb. az út 3/4 részéig használhatjuk azt, az utolsó rövid szakaszt kell csak lépcsőn megtennünk. 

Tériszonyosok, figyelem! Fent a kilátó voltaképpen egy nem túl széles perem csupán, egymás mellett két embernek elférni komoly logisztikai kihívást jelent, aki tart a magasságtól próbáljon a fal felőli oldalon maradni és nem a külső korlát felé húzódni.

A kilátás tényleg lenyűgöző, a kivilágított Boszporusz híd mellett az Aranyszarv-öböl a Galata híddal és a túlpart épületei közül kiemelkedő mecsetek biztosan maradandó élménnyel szolgálnak mindenki számára.

Galata torony, Isztambul

4. nap

Hazaút

Az utolsó nap délelőttjén a hotelben felszolgált reggeli elfogyasztását követően nem maradt más hátra, mint vissza indulni a repülőtérre. Ismét gyalogosan tettük meg a Taksim térig vezető utat, majd felszálltunk a buszra, ami visszavitt minket a repülőtérre.

Igaz sok dolgot nem próbáltunk: relaxálni egy török fürdőben (hamam), a török gasztronómiában sem mélyültünk el, nem alkudoztunk a Nagy Bazárban, viszont mindezek ellenére nagyon élveztük az ott töltött négy napot.

Ajánljuk mindenkinek, aki szeretne a keleti kultúrával megismerkedni és ezt egy könnyen elérhető, olcsó és a látszat ellenére biztonságos nagyvárosban tenné.

További érdekességek

Isztambul macskái

Isztambul utcáin rengeteg macska él. Szinte bárhol és bármikor találkozhatunk ezekkel a nagyon barátságosan viselkedő kis élőlényekkel. A barátságos viselkedésük alapja, hogy a törökök imádják őket, az iszlám hit szerint a macska bőséget hoz a házhoz. Szerte a városban találunk kitett vizesedényeket, vagy maradék élelmet, hogy a kis kedvencek semmiben ne szenvedjenek hiányt.

Ne lepődjön meg hát senki, ha a városnézés közben, vagy egy padon ücsörögve mellé oson egy szőrös kis lény.

Isztambul macskái

Isztambul macskái

Isztambul macskái

Az utcai cipőpucolók kis trükkje

Isztambulban mindenki legyen felkészülve a cipőtisztítók egyszerű, de annál hatékonyabb trükkjére, amivel pár lírányi pénzt próbálnak belőlünk kicsikarni. A trükk lényege, hogy a kissámlival, tisztítószerekkel felmálházott cipőtisztitó előttünk átsétál az úton, miközben “véletlenül” leejti a cipőtisztító kefét. A trükk az emberi jószándékot aknázza ki, mivel a legtöbb ember úgyis felkapja a kefét és a tulajdonosa után siet vele. Ha mi is így teszünk, akkor azonnal vesztettünk vele szemben, mert a hálálkodás közepette azon vehetjük észre magunkat, hogy már ülünk is a kis sámliján, miközben történeteket mesél, és a cipőnket tisztítja. Természetesen a művelet végén be is nyújtja a számlát, függetlenül attól, tiszta volt-e a cipőnk vagy sem.

Nemes egyszerűséggel hagyjuk a leejtett kefét a földön, ő majd visszamegy érte, ha látja hogy nem akadt hal a horgára.

Cipőtisztító, Isztambul

A minaretek és a Müezzin éneke

A hagyományokhoz híven a minaretek erkélyéről szólalt meg az imára hívó ének (adzán) a mecset egyik alkalmazottjának (müezzin) előadásában. A naponta ötször felcsengő ének időpontja szorosan összhangban van a Nap járásával. A pontos időpontokat ezen a linken ellenőrizhetjük. Fontos, hogy ima idején a nem muszlim hívők tartózkodjanak a mecsetek látogatásától!

A mai modern korban már nem a müezzin éneke szól, hanem magnóról játsszák azt be a városban sűrűn elhelyezett hangszórókon keresztül. Nagyon érdekes, mikor egyszerre szólal meg az összes hangszóró, így a város akármelyik pontján is vagyunk biztosan hallani fogjuk a mindenhonnan visszhangzó, már-már kaotikusnak tűnő éneket.

Költségek, Hasznos linkek gyűjteménye

Költségek

Utazásunk költsége nagyban függ az utazásunk időpontjától. Mi februárban voltunk, ami holtszezonnak mondható, viszont így kevésbé sínyli meg az a pénztárcánkat.

4 napra 2 főre az alábbi költségekkel számolhatunk:

 • Repülőjegy (Pegasus): 50-55000 forint (+elsőbbségi ill. csomag opciók)
 • Szállás (Herton Hotel): 30-35000 forint
 • Belépők ill. Boszporusz túra: 12000 forint
 • Étkezések átlagos étteremben: 15000 forint

Hasznos linkek

Utazási tanácsok:
https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Pegasus légitársaság:
https://www.flypgs.com/en

Herton Hotel:
https://www.booking.com/hotel/tr/herton.hu.html

Boszporusz túra árak és térkép:
http://en.sehirhatlari.istanbul/en/timetable/short-bosphorus-tour-363.html

Isztambul térkép látnivalókkal:
https://drive.google.com/open?id=1ri7PC1F4HCjN_XxWrd50BGaGzMh27H6A&usp=sharing

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük írja be a hozzászólást!
Kérjük, adja meg a nevét