Ezen az oldalon találjátok azoknak a linkeknek és telefonos applikációknak a gyűjteményét, amiket mi már használtunk utazásaink során. Tisztában vagyunk azzal, hogy jobbnál-jobb weboldalak és alkalmazások látnak napvilágot szinte minden nap, viszont nem célunk, hogy egy hosszú és átláthatatlan listát adjunk nektek, ehelyett álljon itt egy olyan lista, aminek a tételeiben mi még nem csalódtunk, így a mi tapasztalataink alapján nyugodt szívvel ajánljuk nektek is!

Indulás előtt

Konzuli szolgálat – A weboldal az aktuális beutazással, vízummal, közlekedési, egészségügyi és egyéb hasznos hivatalos információkat tartalmazza országokra lebontva.

Worldstandards – Az oldalon ellenőrizhetjük, hogy elektromos eszközeink kábelei, töltői kompatibilisek-e a célország szabványaival.

Repülőjegy foglalás

azair – Nagyon komplex, leginkább fapados repülőtársaságok keresője, rengeteg extra funkcióval európai, közel-keleti és ázsiai célpontokra.

Wizzair timetable – Hasznos, ha rugalmasak vagyunk az utazási időkkel kapcsolatban. Egy kezdő és célállomást beállítva naptár nézetben láthatjuk a Wizzair árait, így kiválasztva a nekünk legoptimálisabb utazási napokat.

Skyscanner – Komplex repjegykereső oldal, szinte az összes légitársasággal és repülőtérrel tud kalkulálni. Az oldalon található autóbérlés ill. szálláskeresési opció is, viszont ezt még mi nem használtuk.

Fontos: Általában igaz, hogy a keresőoldalakat (azair, Skyscanner…) csak a repülőjáratok listázására használjuk. Ha megtaláltuk a nekünk megfelelő járatot, akkor azt közvetlen a repülőtársaság oldalán lefoglalva nagy valószínűség szerint kevesebbet kell fizetnünk.

Szálláskeresés

booking.com – Szerintem messze a legjobb száláskereső oldal. Nagyon sok esetben utalás nélkül foglalhatunk, illetve költségmentesen lemondhatjuk a foglalt szállást. Ha többször is foglaltunk már az oldalon, kaphatunk genius kedvezményt, így extra opciókhoz, alacsonyabb foglalási árhoz jutunk hozzá.

airbnb – Az oldalon komplett lakástól kezdve egy szimpla szoba foglalásáig sok opciónk van. A szállásoknál általában van lemondási díj, ill. ne felejtsük, hogy a kijelzett árhoz későbbiekben adódnak extra költségnövelő tételek (pl. takarítási díj).

hostelbookers – Az oldal nevéből adódóan leginkább hostelek gyűjtőhelye. Az alacsonyabb szállásárat általában a több személyes koedukált szobák, vagy közös használatú fürdő, konyha magyarázza.

Autóbérlés

AVIS/BUDGET – Járt utat járatlanért el ne hagyj! Közel a 10. autóbérléshez továbbra sem volt velük semmiféle rossz tapasztalatunk, így náluk böngészünk elsőre. A biztosítási opciók átláthatók, az alkalmazottak segítőkészek, nincsenek rejtett plusz tételek, vagy pénzügyi átverések.

Rentalcars – Ha több iroda ajánlatát szeretnénk összehasonlítani, akkor ezen az oldalon megtehetjük. Itt is fontos, hogy ha megtaláltuk a megfelelő autót, akkor az árellenőrzés miatt látogassuk meg közvetlenül a kölcsönzőcég oldalát is!

Navigációs alkalmazások

WAZE (ANDROID, iOS) – A közösségi navigációs alkalmazás. Előnye, hogy a felhasználók valós időben adhatnak hozzá eseményeket (dugók, balesetek, rendőri ellenőrzés) amikkel a program számol az út megtervezése során. Egyetlen hátránya, hogy folyamatos adatkapcsolatot igényel

MAPS.ME (ANDROID, iOS) – Előnye, hogy adatkapcsolat nélkül is működik, még az indulás előtt letölthetjük a szükséges térképeket, amik nem csupán az autóutakat, de látványosságokat, fotós helyszíneket, boltokat, rengeteg hasznos helyszínt tartalmaz, sőt nagyon sok esetben a túraútvonalak is jelölve vannak. Hátránya, hogy valós idejű eseményekkel nem tud tervezni.

moovit (ANDROID, iOS) – Számos nagyváros ill. ország tömegközlekedési útvonalait hivatott összegyűjteni. Ha nem bérlünk autót, hasznos társunk lesz az utazás során.

Egyéb linkek, alkalmazások

USE-IT (ANDROID, iOS) – Leginkább Nyugat-, és Észak-európai városok térképeit tartalmazza a program. Előnye, hogy a térképek a helyiek szerkesztése alatt állnak, így az ismert látványosságok mellett eldugottabb, de hanguatos helyszíneket is megtaláltatunk ezzel az alkalmazással. Angol nyelven rövid leírást is kapunk a nevezetességekkel kapcsolatban. A városok listája bár növekszik, de még mindig limitált.

yR.no (ANDROID, iOS) – Letisztult, nem tolakodó, átlátható adatokat tartalmazó időjárás előrejelző alkalmazás. Az előrejelzést akár óránkénti bontásban is láthatjuk.

Flightradar24 – Valós időben, térképen láthatjuk a közlekedő repülőgépeket, hasznos, ha szeretnénk tudni mennyi időnk van, hogy ismerősünkért, csakádtagunkért mikor induljunk a repülőtérre, vagy éppen hol tartanak ők útjuk során.
+1 funkció: ezen a lapon rögzíthetjük repülőútjainkat, ami alapján érdekes kimutatásokat generál az oldal

GPS rögzítő alkalmazások (ANDROID, iOS) – Ha valaki szerené rögzíteni a nyaralása útvonalát, akkor ezekkel az alkalmazásokkal megteheti. Később az útvonalat számítógépre lehet exportálni és pl. Google Earth-ben megtekinteni.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük írja be a hozzászólást!
Kérjük, adja meg a nevét